Udostępnij teraz w social media:

Google Chrome ma wbudowany poręczny menedżer haseł. Możesz ustawić w przeglądarce zapisywanie i wpisywanie haseł do różnych witryn, gdy pojawi się prośba o zalogowanie. Oto jak zarządzać wszystkimi zapisanymi hasłami w Chrome.

Jak zapisać hasło w Chrome

Pierwszą rzeczą, którą musisz zarządzać zapisanymi hasłami, jest upewnienie się, że funkcja zapisywania hasła jest włączona, co odbywa się za pomocą menu haseł. Kliknij swoje zdjęcie profilowe w prawym górnym rogu, a następnie kliknij „Hasła”. Możesz także wpisać chrome: // settings / passwords w omniboksie i nacisnąć Enter.

Przełącz przełącznik oznaczony „Proponuj zapisywanie haseł” do pozycji włączonej (powinien być domyślnie włączony).

Włącz opcję Oferta zapisywania haseł w Ustawieniach

Teraz przejdź do witryny, w której musisz się zalogować, podać swoje dane logowania i zalogować się. Po przesłaniu formularza Chrome zapyta, czy chcesz zapisać swoje hasło. Kliknij „Zapisz”. Jeśli klikniesz „Nigdy”, witryna zostanie dodana do listy haseł „Nigdy nie zapisanych”. Pokażemy Ci, jak usunąć witrynę z poniższej listy „Nigdy nie zapisana”.

Kliknij Zapisz, aby zapisać hasło w Chrome

Zakładając, że hasło zostało zapisane, następnym razem, gdy przejdziesz na stronę logowania w tej witrynie, Chrome automatycznie wypełni formularz logowania. Jeśli masz więcej niż jedną nazwę użytkownika i hasło zapisane dla dowolnej witryny, kliknij to pole i wybierz dane logowania, których chcesz użyć.

Sprawdź -   Jak skonfigurować Zenkit w systemie Linux

Wybierz kombinację nazwy użytkownika i hasła z podanej listy

Jak usunąć witrynę z listy „Nigdy nie zapisano”

Jeśli przypadkowo kliknąłeś „Nigdy”, gdy Chrome zapyta, czy chcesz zapisać swoje hasło w witrynie, oto jak możesz usunąć tę witrynę z listy wyjątków. Kiedy usuniesz witrynę, przy następnym logowaniu będziesz mieć możliwość zapisania hasła.

Otwórz menu haseł, klikając swoje zdjęcie profilowe w prawym górnym rogu, a następnie ponownie kliknij „Hasła”. Możesz także wpisać chrome: // settings / passwords w omniboksie i nacisnąć Enter.

Kliknij swoje zdjęcie profilowe, a następnie Hasła

Przewiń w dół, aż zobaczysz nagłówek „Nigdy nie zapisano”. To jest pełny zapis wszystkich witryn umieszczonych na czarnej liście z listy zapisanych haseł Chrome.

Przewijaj witryny, aż znajdziesz wpis, który przypadkowo wysłałeś na tę listę w pierwszej kolejności, a następnie kliknij X po prawej stronie adresu URL.

Wpis znika i zostaje uratowany z życia w czyśćcu. Teraz za każdym razem, gdy ponownie zalogujesz się w tej witrynie, Chrome zapyta Cię, czy chcesz ponownie zapisać hasło.

Jak wyświetlić zapisane hasła

Aby zobaczyć listę wszystkich nazw użytkowników i haseł zapisanych w Chrome, otwórz menu haseł, klikając swoje zdjęcie profilowe w prawym górnym rogu, a następnie ponownie kliknij „Hasła”. Możesz także wpisać chrome: // settings / passwords w omniboksie i nacisnąć Enter.

Kliknij swoje zdjęcie profilowe, a następnie Hasła

Na nowej karcie przewiń w dół do nagłówka „Zapisane hasła”, a znajdziesz listę wszystkich nazw użytkowników i haseł zapisanych w Chrome.

Sprawdź -   Jak naprawić awarie aplikacji na iPhonie lub iPadzie

Cała lista wszystkich haseł zapisanych w Chrome

Aby wyświetlić hasło w postaci zwykłego tekstu, kliknij ikonę oka.

Kliknij ikonę oka, aby ujawnić swoje hasło

Jeśli blokujesz swój komputer hasłem, musisz podać nazwę użytkownika i hasło, zanim będzie można zobaczyć to hasło.

Wprowadź nazwę użytkownika i hasło swojego komputera, aby kontynuować

Po pomyślnym wprowadzeniu poświadczeń komputera zapisane hasło zostanie wyświetlone w postaci zwykłego tekstu.

Voila! Hasło zostało ujawnione

Jak wyeksportować zapisane hasła

Jeśli z jakiegoś powodu musisz wyeksportować całą listę nazw użytkowników i haseł, Chrome również na to pozwala.

Nie zalecamy eksportowania haseł, chyba że wiesz, co robisz lub naprawdę musisz, ponieważ wszystko wyeksportowane jest przechowywane w pliku CSV, który nie jest zaszyfrowany, a po otwarciu można go odczytać jako zwykły tekst .

W menu Hasła w Chrome obok „Zapisane hasła” kliknij menu ustawień, a następnie „Eksportuj hasła”.

Kliknij menu z trzema kropkami, a następnie kliknij opcję Eksportuj hasła

Pojawi się monit o potwierdzenie eksportu haseł, ponieważ jest to ogromne zagrożenie bezpieczeństwa, ponieważ plik jest w pełni czytelny dla człowieka.

Kliknij przycisk eksportu haseł

Ponownie, podczas uzyskiwania dostępu do poufnych informacji, zostaniesz poproszony o wprowadzenie nazwy użytkownika i hasła komputera w celu potwierdzenia tej czynności.

Wprowadź nazwę użytkownika i hasło do swojego komputera, aby kontynuować

Wybierz bezpieczne miejsce do przechowywania pliku i kliknij „Zapisz”.

Zapisz wyeksportowane hasła w bezpiecznym miejscu

Jak usunąć zapisane hasła

Jeśli przypadkowo kliknąłeś Zapisz jako hasło, ale nie masz już tego konta lub po prostu nie chcesz, aby Twoje hasło było już zapisywane, możesz je usunąć z Chrome tak szybko, jak je zapisujesz.

Sprawdź -   Jak ukryć skróty do witryny na stronie nowej karty Chrome

W menu ustawień Hasła kliknij ikonę ustawień (trzy kropki) obok hasła, które chcesz usunąć, a następnie kliknij „Usuń”.

Kliknij ikonę trzech kropek, a następnie kliknij usuń

Wybrane hasło zostanie natychmiast usunięte. Wyskakujące okienko powiadomi Cię o zmianie, a jeśli przypadkowo ją usunąłeś, możesz kliknąć cofnij, aby przywrócić hasło.

Twoje hasło zostało usunięte. Kliknij Cofnij, jeśli nie chciałeś go usunąć

Aby usunąć każdy wpis z listy haseł, musisz najpierw przejść do menu Ustawienia Chrome. Kliknij trzy kropki w prawym górnym rogu, a następnie wybierz „Ustawienia”. Możesz też wpisać chrome: // settings / w omniboksie i nacisnąć Enter.

W menu Ustawienia przewiń w dół i kliknij „Zaawansowane”.

W sekcji Ustawienia kliknij zaawansowane, znajdujące się u dołu strony

Przewiń w dół trochę bardziej, aż zobaczysz „Wyczyść dane przeglądania”. Kliknij na to.

Kliknij opcję Wyczyść dane przeglądania

W wyskakującym okienku kliknij kartę „Zaawansowane”, wybierz „Cały czas” z menu Zakres czasu, zaznacz „Hasła”, a na koniec kliknij „Wyczyść dane”. Nie ma odwrotu, więc upewnij się, że chcesz usunąć je wszystkie, zanim klikniesz dalej.

Kliknij kartę zaawansowane, wybierz z menu cały czas, zaznacz opcję hasła, a następnie kliknij Wyczyść dane

Postępuj zgodnie z instrukcjami, a wszystkie hasła, które kiedykolwiek zapisałeś w Google Chrome, zostaną wyczyszczone z przeglądarki. Gdy następnym razem wejdziesz na stronę, miej nadzieję, że pamiętasz swoje hasło lub masz menedżera haseł. W przeciwnym razie klikniesz „Nie pamiętasz hasła?” link po przejściu do logowania.